Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Praktikum pro začínající personalisty a mzdové účetní 2022

Kurzem Vás provede Zdeněk Křížek

Pan Zdeněk Křížek působil dlouhé roky (do r. 1998) v České správě sociálního zabezpečení v řadě odborných i vedoucích pozic. V roce 1999 se stal…

Základní info

Cíle kurzu

Na semináři se seznámíte s aktuální podobou zákoníku práce ve vazbě na práci personalistů a mzdových účetních, a to nejen formou výkladu, ale i pomocí celé řady názorných příkladů, závazných tiskopisů a doporučených postupů a vzorů.

Určeno pro

Tento aplikační seminář je určen pro začínající a mírně pokročilé mzdové účetní, personalisty a ostatní zaměstnance, kteří budou zpracovávat mzdovou agendu.

Obsah kurzu

1. den

Zaměstnávání uprchlíků, občanů Ukrajiny – komplexní nejdůležitější informace:

Zpřísnění podmínek pro udělování víz • pracovnělékařské prohlídky • pracovní morálka • jazyková bariera – ve vazbě na podávání informací o obsahu pracovního poměru • bezpečnost práce.


Osobní a mzdová agenda v roce 2022 – povinnosti zaměstnavatele:

Vedení osobní evidence, potřebné údaje při přijímaní uchazečů o zaměstnání – předsmluvní povinnosti. Osobní spis. Ochrana osobních údajů a ochrana majetkových zájmů zaměstnavatele a ochrana soukromí zaměstnance. Vnitřní firemní předpisy. Předsmluvní povinnosti zaměstnavatele. Vstupní a další školení v otázkách bezpečnosti práce, předcházení pracovních úrazů a nemocí z povolání.


Zákon o pracovnělékařské službě v roce 2022:

Právní předpisy upravující problematiku pracovnělékařských služeb.

Co musí dodržovat zaměstnavatel a co zaměstnanec. Připravované změny u vstupních lékařských prohlídek.

Zařazení zaměstnanců – kategorizace prací (rizikové skupiny prací), vztah a povinnosti zaměstnavatele ke krajské hygienické stanici. Prováděcí vyhláška k tomuto zákonu – druhy pracovně lékařských prohlídek.


Pracovnělékařské prohlídky v době koronavirové (mimořádné opatření vlády) – pokyn Ministerstva zdravotnictví!


Vstupní, periodické, mimořádné a výstupní lékařské prohlídky. Prováděcí vyhláška k zákonu o pracovnělékařských službách.


Doporučené vzory – vnitřní předpis o postupech při zabezpečení pracovnělékařských prohlídek. Žádost o posudek – jeho obsah.


Posudek a jeho obsah. Možnost uplatnění námitek do výroku.


ZÁKONÍK PRÁCE 2022:

Uzavírání pracovněprávních vztahů. Náležitosti pracovní smlouvy. Informování o obsahu pracovního poměru. Zkušební doba. Uzavírání PP na dobu určitou, neurčitou. Dohody o pracích mimo pracovní poměr 2021. Doporučené vzory (obsah).


Změny v pracovním poměru – přeložení zaměstnance, pracovní cesty zaměstnanců, dočasné přidělení, návrat do práce po uplynutí překážek v práci.


Skončení pracovněprávních vztahů – zrušení pracovního poměru ve zkušební době, dohodou, výpovědí ze strany zaměstnance a zaměstnavatele, okamžité zrušení pracovního poměru, postupy, zásadní změny v doručování písemností a možné formy. Obsah a vydávání zápočtového listu – potvrzení o zaměstnání. Pracovní posudek. Archivace spisů po skončení pracovně právního vztahu (mzdové listy, osobní spis, výplatní pásky atd.

Doporučený vzor – archivační a skartační řád.


Pracovní doba, dovolená, překážky v práci, náhrady škody 2022:

Určování pracovní doby – rovnoměrná a nerovnoměrná pracovní doba, vícesměnné provozy pojem čtyř směnný provoz, práce z domova a nastavení zásadních pravidel – teleworking, homeworking – pojmy, dny pracovního klidu, přestávky v práci, práce přesčas, práce v noci a pracovní pohotovost. Novinky v pružné pracovní době. Evidence o pracovní době § 96 Zákoníku práce. Na co se zaměřuje inspektorát práce.


Dovolená 2022 –

Převody dovolené z roku 2021 do roku 2022, čerpání dovolené a její principy, které musí dodržet zaměstnavatel, ale i zaměstnanec.

Zvláštní specifické postupy při výpočtu dovolené (nerovnoměrná pracovní doba, kratší úvazky, mateřská dovolená a dovolená).

Krácení dovolené při neomluvené absenci. Náhradní doba a její započitatelnost na dovolenou. Praktické poznatky a příklady výpočtů dovolené.


Překážky v práci – na straně zaměstnavatele a zaměstnance:

Důležité osobní překážky v práci na straně zaměstnance – Nařízení vlády 590/2006 Sb. Nároky s náhradou nebo bez náhrady mzdy, platu. Překážky v práci podle zákoníku práce – obecný zájem, dávky nemocenského pojištění, jako překážka v práci. Rodičovský příspěvek. Překážky v práci na straně zaměstnavatele. Placené volno na akce pro děti a mládež – vedoucí táborů…


Náhrady škody v roce 2022 – pracovní úrazy, zásadní postupy při řešení úrazového děje, § 105 Zákoníku práce. Nařízení vlády o povinné evidenci pracovních úrazů. Odškodňování úrazů a nemocí z povolání. Výpočty újmy na zdraví podle zákoníku práce.


Změny při jednorázovém odškodnění pro pozůstalé a náhrada nákladů na pohřeb – zřízení pomníku.


Agenturní zaměstnávání – Zákon o zaměstnanosti a zákoník práce

Dohoda mezi uživatelem a agenturou práce. Doporučený vzor smlouvy mezi uživatelem a agenturou práce. Další důležité informace podle zákona o zaměstnanosti.

Agenturní zaměstnávání cizinců – uprchlíků z Ukrajiny • klady a zápory při agenturním zaměstnávání • praktické zkušenosti a poznatky lektora.


2. den

Odměňování zaměstnanců – mzda, plat, odměna 2022:

Zařazování zaměstnanců – mzda, plat. Mzdový výměr, platový výměr. Právní předpisy. Minimální zaručená mzda, smluvní mzda. Co není mzdou, platem. Zákonné příplatky ke mzdě, platu – příplatek za práci přesčas, svátek, víkend, v noci, ztížené pracovní prostředí. Další možné příplatky k tarifnímu platu. Odměna za pracovní pohotovost. Praktická ukázka výpočtů mzdy, platu, nebo odměny.


Průměrný výdělek:

Rozhodné období, započitatelný výdělek, formy průměrného výdělku, pravděpodobný výdělek, zvláštní výpočty průměrného výdělku, průměrný výdělek u dohod o provedení práce a pracovní činnosti. Výpočet průměrného výdělku, jako podklad pro úřad práce.


Srážky ze mzdy od 1. 1. 2022:

Srážky ze mzdy, platu nebo odměny podle zákoníku práce, občanského soudního řádu. Další důležité právní předpisy týkající se provádění srážek ze mzdy. Příjmy, které se zahrnují pro účely srážek. Pořadí provádění srážek • dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem • přednostní a nepřednostní pohledávky.

Výkladové problémy při stanovení nezabavitelných srážek v souvislosti s navýšením normativních nákladů na bydlení počínaje od 28. 1. 2022 a vliv na samotný výpočet srážek • názorné ukázky výpočtů • judikatury versus stanoviska MPSV a Ministerstva spravedlnosti.


Výpočet srážek – nezabavitelné částky na povinného a vyživované osoby od 1. 1. 2022.

Insolvence zaměstnance – oddlužení formou splátkového kalendáře.

Paušální náhrada zaměstnavatelům za zpracování exekucí od roku 2022 • provádění srážek • sleva na dani za zastavenou exekuci • chráněný účet dlužníka a povinnosti zaměstnavatelů • součinnost zaměstnavatele vůči exekutorům • celá řada názorných výpočtů a doporučených vzorů.


Zaměstnávání občanů EU a cizinců od roku 2022 – základní nejdůležitější informace o povinnostech zaměstnavatelů vůči jednotlivým institucím a povinnosti samotných občanů EU a cizinců.


Pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění • zákon o nemocenském pojištění – výtah nejdůležitějších změn pro rok 2022.

Rozšíření tiskopisu „Oznámení o ukončení zaměstnání“ ve vazbě na odd. 9 – Informace pro úřad práce • problémy spojené s vyplňováním tohoto oddílu • platnost od 1. 4. 2022.


Další důležité informace –

Příspěvek v době částečné práce – tzv. Kurzarbeit:

Aktivace tohoto příspěvku v době částečné práce – základní informace o podmínkách případného nároku na výplatu tohoto příspěvku.


Změny v průměrných cenách pohonných hmot od 14. 5. 2022:

Situace, kdy zaměstnavatel bude používat při vyúčtování pracovních cest zaměstnanců tyto průměrné ceny pohonných hmot • připravované změny s pravděpodobnou účinnosti od 1. 7. 2022 v oblasti dodanění 1% vstupní ceny motorového vozidla zaměstnavatele, které používá zaměstnanec pro své soukromé účely.


Odpovědi na dotazy.

Poznámka

Samozřejmostí je občerstvení, podkladové materiály a osvědčení o absolvování pro každého účastníka.

Praktikum pro začínající personalisty a mzdové účetní 2022

Vybraný termín:

21.6.2022 –  22.6.2022  Praha Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je šest a devět ? Součet zapište číslicemi.