Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Kontaminující látky v potravinách, alergeny

Kurzem Vás provede Dr. Ing. Leona Petrová

Základní info

Cíle kurzu

Seminář zahrnuje především aktuálně diskutovaná témata v potravinách (přehled hlavních kontaminantů, které jsou diskutovány v EK, DG Sante- Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).


Seznámíte se s přehledem kontaminantů, kterých se již týká legislativní omezení (maximální limity) nebo jsou limity v návrhu, popř. probíhá monitoring.

Získáte informace o aktuálním stavu EU legislativy ve vztahu ke kontaminujícím látkám, o návrzích nových limitů, o příručkách s pokyny pro výrobce potravin s návrhy o vhodných opatřeních pro řízení rizik. Získáte informace o řízení alergenů, nejčastějších případech kontaminace, přístup státní správy a Ministerstva zemědělství ke značení stop (traces) alergenů.


Získejte informace o stávající legislativě a o kontaminantech, které jsou aktuálně diskutované v Evropské komisi.

Akrylamid, kyselina eruková, mykotoxiny, námelové a tropanové alkaloidy, pyrrolizidinové alkaloidy (v medu, čajích, bylinných nálevech a doplňcích stravy), furan, 3-MCPD, perchlorát, přírodní toxiny, polycyklické aromatické uhlovodíky v smoothies, kadmium jako rizikový faktor a další. Seznamte se s aktuálním stavem legislativy ve vztahu k alergenům, principy řízení alergenů, nejčastějšími problémy s křížovou kontaminací.

Určeno pro

Seminář je určen zejména pro pracovníky firem, které se zabývají výrobou potravin, rostlinného nebo živočišného původu, se zaměřením na aktuálně diskutovaná témata a plánované změny v EU legislativě.


Program je vhodný zejména pro:

– manažery kvality,

– pracovníky oddělení kvality a vývojových oddělení,

– technology,

– pracovníky zodpovědné za potravinářskou legislativu,

– pracovníky zodpovědné za HACCP.

Obsah kurzu

• nařízení a doporučení komise (ES) ve vztahu ke kontaminujícím látkám (např. Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, v platném znění),

• monitoring cizorodých látek – výsledky monitorování v ČR na základě doporučení Evropské komise,

• hlášení ze systému rychlého varování (RASFF),

• přehled aktuálně diskutovaných kontaminantů (akrylamid, kyselina eruková, mykotoxiny, námelové a pyrrolizidinové alkaloidy, furan, perchlorát, těžké kovy v mořských řasách, atd.),

• navrhované limity a monitoring pro kontaminující látky v jednotlivých druzích potravin,

• kontaminace potravin pesticidy,

• příručka k nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách, která má za cíl poskytnout provozovatelům potravinářských podniků i dozorovým orgánům podrobnější informace k aplikaci tohoto nařízení; další doporučení EU k monitoringu.


Odpovědi na dotazy.

Poznámka

Samozřejmostí je občerstvení, podkladové materiály a osvědčení o absolvování pro každého účastníka.

Kontaminující látky v potravinách, alergeny

Vybraný termín:

22.11.2021  Praha Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je čtyři a šest ? Součet zapište číslicemi.