Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Novela stavebního zákona v praxi a rekodifikace veřejného stavebního práva

Základní info

Cíle kurzu

Cílem semináře je seznámit vás s praktickými problémy při aplikaci stavebního zákona po jeho poslední velké novele včetně novelizací zákonů souvisejících s přípravou staveb. Zároveň obdržíte základní informace o hlavních směrech připravované rekodifikace veřejného stavebního práva.

V rámci semináře bude proveden podrobný výklad stavebního zákona s vazbou na související předpisy se zaměřením na problémy, které přináší aplikační praxe. Poslední novela stavebního zákona přinesla velké změny v povolovacích procesech. Mimo jiné zavedla nové pojetí společného řízení, které je možné vést nejen u staveb v působnosti obecných stavebních úřadů, ale též u staveb v působnosti některých dalších stavebních úřadů. Společné řízení je možno vést jak pro jednotlivé stavby, tak pro soubor staveb, a to i v případě, že v souboru staveb jsou stavby v působnosti různých stavebních úřadů.

Novela má dopad též do kolaudace staveb. Některé stavby, jež bylo možno užívat na základě oznámení, se dnes nekolaudují, což v praxi způsobilo problémy zejména ve vztahu ke vkladu do katastru nemovitostí.

Ze souvisejících předpisů byly nejrozsáhlejší změny provedeny v zákoně o posuzování vlivů na životní prostředí (zákon EIA). Posluchači na semináři obdrží informace, jaké tyto změny mají dopady na přípravu staveb.

Cílem novely bylo zjednodušit přípravu staveb, nicméně přinesla pouze dílčí změny. Z tohoto důvodu se připravuje rekodifikace stavebního práva, která je momentálně ve fázi věcného záměru zákona. Rekodifikace zavádí zcela novou koncepci v povolování staveb. Mimo jiné bude vytvořena nová struktura stavebních úřadů, dojde k integraci agendy dotčených orgánů do stavebních úřadů s cílem vést pouze jediné řízení o povolení stavby. Významné změny lze očekávat v odvolacím řízení i v rámci soudního přezkumu.

Závěr semináře bude věnován vašim dotazům.

Určeno pro

Seminář je určen pro odbornou veřejnost, zejména pro investory, projektanty a inženýrské organizace. Vhodný je také pro pracovníky stavebních úřadů.

Obsah kurzu

• povolovací procesy po novele a jejich uplatňování v praxi,
• závazná stanoviska orgánů územního plánování a stavební úřad jako dotčený orgán,
• navazující řízení a změny v procesu EIA,
• územním a společné řízení, řízení s posouzením vlivů na životní prostředí,
• stavební řízení, změna stavby před dokončením a nepodstatná odchylka,
• kolaudace staveb a zvláštní způsoby užívání,
• novela zákona o urychlení,
• hlavní směry rekodifikace veřejného stavebního práva,
• institucionální a procesní změny,
• změny hmotného práva a elektronizace stavební agendy.

Dotazy a diskuze.

Poznámka

Samozřejmostí je občerstvení, podkladové materiály a osvědčení o absolvování pro každého účastníka.

Novela stavebního zákona v praxi a rekodifikace veřejného stavebního práva

Vybraný termín:

4.12.2019  Praha Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je sedm a jedna ? Součet zapište číslicemi.