Označování potravin 2024

kurz

Základní info

Tvrzení na přední straně obalu jako vhodný marketingový nástroj
V dnešní době překypují obaly potravin různými tvrzeními, které jsou velmi často pro zákazníky matoucí a klamavé. Dozvíte se, jaké vhodné claimy lze použít pro různé typy potravin. A jak tvrzení správně formulovat, aby splňovaly legislativní požadavky, a zároveň byly marketingově atraktivní.

Označování doplňků stravy se zaměřením na tvrzení
Poptávka po doplňcích stravy neustále roste a výrobci tohoto trendu využívají. Jejich snahou je vytvořit co nejatraktivnější obal pro spotřebitele, kde budou uvedeny zdravotní benefity, který právě jejich výrobek přináší. Pro specialisty z marketingu bývá někdy snadné nechat se unést a deklarovat tvrzení, která jsou v rozporu s legislativou. V prezentaci se dozvíte, jakým formulacím se při nabízení doplňků stravy vyhnout a které jsou naopak přípustné, jelikož jejich uvádění je typické právě pro tento typ potravin.

Nový algoritmus pro výpočet Nutri Score
Nutri-Score je dobrovolný systém označování výživové hodnoty potravin a nápojů na přední straně obalu výrobku formou loga s pětibarevnou škálou. Jeho cílem je informovat spotřebitele o zdravotních výhodách nebo nevýhodách potravin v tržní síti. Je v platnosti od roku 2017, avšak původní výpočet se stal předmětem kritiky vzhledem k zastaralosti či nepřiměřenosti některých doporučení. Od ledna 2024 vstupuje v platnost nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který spočívá v nové kategorizaci potravin a ve změně bodového hodnocení. Jeho cílem je zpřísnění hodnocení některých potravin, které navzdory vyššímu obsahu některých nežádoucích živin jako je cukr nebo sůl, byly na stupnici Nutri-Score stále hodnoceny poměrně pozitivně. Podle nového postupu si tak některé výrobky, zejména ty s vyšším obsahem cukru nebo soli, pohorší, a naopak některé dosud negativně hodnocené potraviny jako jsou např. oleje nebo tučné ryby získají lepší hodnocení.

Označování potravin z pohledu dozorového orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin. Označování potravin představuje důležitou komunikační linku mezi výrobce a spotřebitelem. Na základě správného označení může spotřebitel učinit informovaný výběr potraviny, která vyhovuje jeho individuálním potřebám. Nedostatky a chyby v označování vedou nejen ke klamání spotřebitele, ale nesprávné označení a z něj plynoucí nevhodné použití potraviny může v některých případech ohrožovat zdraví spotřebitelů.

Označování potravin 2024

Vybraný termín:

12.6.2024  ONLINE Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu Skoleni.cz.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.