Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Účastníci řízení podle současného a nového stavebního zákona - ON-LINE

Kurzem Vás provede JUDr. Stanislava Neubauerová - právnička Kanceláře veřejného ochránce práv, členka České společnosti pro stavební právo, přednáší a publikuje v oblasti stavebního práva.

Kurzem Vás provede JUDr. Jana Vašíková - právnička Kanceláře veřejného ochránce práv, členka České společnosti pro stavební právo, přednáší a publikuje v oblasti stavebního práva.

Základní info

Z programu semináře:



Účastenství obecně – dle správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.)
* Hlavní a vedlejší účastníci řízení.
* Nepřiznání účastenství.
* Procesní práva a povinnosti účastníků - např. námitka podjatosti, právo nahlížet do spisu, právo podat opravné prostředky dle správního řádu a soudního řádu správního, případy, kdy porušení procesních práv účastníků nemá vliv na zákonnost rozhodnutí.



Účastenství speciálně dle současného stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) a nového stavebního zákona (zákon č. 283/2021 Sb.):
* Stavebník: kdo je stavebníkem, stavebník je/není vlastníkem pozemku nebo stavby, stavebník v řízení o nepovolené stavbě, povinnosti stavebníka.
* Vlastník pozemku/stavby: souhlas se záměrem, jeho forma a doba platnosti, povinnosti vlastníka, rozsah námitek.
* Obec: účastník řízení k ochraně zájmů samosprávného celku, obec jako stavebník, vlastník pozemku/stavby, soused, rozsah námitek.
* Soused: podmínky účasti souseda, rozsah námitek (územně-technické, občanskoprávní včetně občanskoprávní vlastnické).
* Projektant: postavení projektanta v řízeních a jeho vztah k stavebnímu úřadu a účastníkům řízení, projektová dokumentace, vady dokumentace a jejich následky pro stavebníka.
* Ostatní subjekty: společenství vlastníků jednotek, občanské sdružení (ekologický spolek), vlastníci technické infrastruktury, autorizovaný inspektor,
* Postup stavebního úřadu při posuzování a rozhodování o námitkách účastníků řízení
* Opravné a revizní prostředky: zejména odvolání (změny od správního řádu), správní žaloby (změny oproti soudnímu řádu správnímu).
* Účast v zjednodušených postupech a speciálních řízeních: územní souhlas, souhlas s provedením ohlášené stavby, zrychlené řízení, rámcové povolení apod.



Dotčené orgány:
* postavení dotčených orgánů a jejich procesní práva, vztah dotčeného orgánu a stavebního úřadu, výstupy dotčených orgánů (fiktivní vs. písemné závazné stanovisko, koordinované závazné stanovisko, přezkum závazných stanovisek a lhůty) dle současného stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.).
* změny vztahu dotčených orgánů a stavebního úřadu (agenda dotčeného orgánu integrována/neintegrována do stavebního úřadu), výstupy dotčených orgánů (fiktivní vs. písemné závazné stanovisko, koordinované závazné stanovisko), speciální úprava lhůt pro přezkum fiktivního a písemného závazného stanoviska dle nového stavebního zákona (zákon č. 283/2021 Sb.). Jednotné environmentální stanovisko (zákon č. 148/2023 Sb.).

Účastníci řízení podle současného a nového stavebního zákona - ON-LINE

Vybraný termín:

11.4.2024  ONLINE Upřesnující informace k termínu

Cena
2 305 Kč + 21% DPH

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je osm a šest ? Součet zapište číslicemi.